Dlouhá léta nebyla kávová zrna z Ugandy v kruzích výběrových káv skloňována, to se ale s každým rokem a s každou sklizní mění, hlavně díky lidem jako je Norman Mukuru.
Tato šarže byla získána jako polosuchá „kiboko“ (přírodní) z pohoří Rwenzori v západní Ugandě. Západ Ugandy je extrémně konkurenční a složitý region – jak z hlediska nákupu třešní od farmářů, tak z hlediska nákupu zelené naturální kávy od obchodníků. Ta se často prodává s vysokým obsahem vlhkosti, přičemž vývozci musí zelená zrna dále sušit. Vzhledem k vysoké míře poškození hmyzem a nedostatečně vyvinutým zrnům může míra špatných zrn při plavení zrna dosáhnout 15–20 %. To znamená, že káva je před nákupem plavena, přičemž farmář si ponechává odmítnuté třešně, ty, které se při plavení nepotopí. K tomuto problému přispívá i to, že mnoho farmářů před prodejem sbírá třešně několik dní a na konci je netřídí. Tyto faktory činí získávání vysoce kvalitní kávy na západě obzvláště složitým.
Naštěstí si Norman v průběhu mnoha let vybudoval rozsáhlé vztahy s farmáři v tomto regionu. V poslední době spolupracuje se skupinou větších farmářů a školí je ve zdokonalených postupech sklizně a posklizňové péče. Tito farmáři si sklízejí a zpracovávají kávu sami doma a každou šarži uchovávají odděleně, aby bylo možné provést řádnou analýzu před nákupem.
Protože se podmínky sušení v jednotlivých regionech liší, Norman volí nákup kávy polosuché (průměrná vlhkost 14,5 %). Šarže jsou poté přepraveny do The Coffee Garden Naturals Yard ve východní Ugandě – cesta trvá 12 hodin – kde jsou pečlivě sušeny na obsah vlhkosti 11 %. Teprve poté se káva barevně třídí a připraví k exportu. Jakmile je káva zcela vysušena, provede se závěrečná senzorická analýza a analýza zelených zrn, po které se kávy kategorizují.
Všechny kávy byly zakoupeny začátkem až polovinou května 2025. Každá šarže představuje vlastní produkci jednotlivého farmáře, přičemž průměrný objem na farmáře je přibližně 1 600 kg třešní (což odpovídá zhruba 960 kg polosuché přírodní kávy).
Souhrn statistik The Coffee Garden:
Jednotliví farmáři: 29 Průměrný objem / farmář: 959 kg
Celkový objem polosuché kávy Kiboko: 27 799 kg
Průměrný obsah vlhkosti: 14,4 %
Celkem zaplaceno farmářům: 71 677 USD
% z prodejní ceny farmářům: 67 %
Tato káva je světle pražená a skvěle se hodí na alternativní přípravu kávy, ale i na espresso. Tuto Ugandu pražíme i tmavě. Ta se hodí nejvíce na espresso a espresso nápoje s mlékem.
Země původu: Uganda
Region: Mbale
Zpracovatel: Norman Mukuru, The Coffee Garden
Odrůda: SL14, SL28 & Nyasaland
Cup score: 86.5
Zpracování: natural, 24h ferment
Nadmořská výška: 1800 - 2000 m. n. m.
Chuťový profil: Ostružina, kiwi, grenadina, černý čaj, arašíd, tamarind