[VIDEO]: Jak připravit kávu pomocí AeroPressu

AeroPress je jedním z nejmladších kávových příslušenství na trhu, který se nesmazatelně zapsal do světa přípravy výběrové kávy. Jeho přenosnost a odolnost jej činí praktickým společníkem na cesty a jeho všestranný design umožňuje rozličné kreativní postupy pro přípravu vynikající filtrované kávy. Příprava s tímto zařízením je relativně rychlá a jednoduchá, o čemž se můžete sami přesvědčit i na videu níže. Jeden hrnek kávy připravíte během 4 až 5 minut.

Co budete potřebovat:

Další volitelné příslušenství:

  • Baristická konvice od Brewisty s nastavitelnou teplotou a nebo konvice Buono V60 od společnosti Hario
  • Váha (ta naše má i stopky)
  • Stopky

Následující návod berte v potaz pro přípravu 220-250 ml kávy, tj. objem cca jednoho kávového hrnku nebo plecháčku. Jednou z mnoha předností AeroPressu je, že pomocí něj můžete kávu připravit různými způsoby. Níže je popsán návod pro tzv. klasickou metodu, pro kterou byl AeroPress vyroben. Na videu výše ukazujeme přípravu kávy jak klasickým způsobem, ale i čím dál tím více oblíbenou obrácenou metodou, při které Aeropress stojí na pístu, jež je nasazen na tubusu již při samotné přípravě. 

Krok 1 – odměřit a ohřát vodu

Dejte vařit cca 300 ml vody. Na 1 hrnek budete potřebovat 220-250 ml vody, ale část spotřebujete ještě na promytí filtru a ohřátí AeroPressu s hrnkem. Pokud máte konvici s nastavitelnou teplotou, ohřejte vodu v rozmezí 85 a 94 °C. Pokud ne, nechte normální konvici po dosažení bodu varu na minutu odstát.

Krok 2 – odměřit a namlet kávu

Mezitím, co se vaří voda, pomocí odměrky, která je součástí balení AeroPress, odměřte cca 15-17 gramů kávy. Pokud máte váhu, zrnka můžete samozřejmě odměřit s její pomocí.

„Pro stanovení správného poměru mezi kávou a vodou si zapamatujte jednoduché pravidlo, že na 1 litr horké vody potřebujete cca 60 g mleté kávy. Z toho lze snadno odvodit ten správný poměr. 60 g kávy / 1 000 ml vody = 0,06 (kávový koeficient). 250 ml vody x 0.06 = 15 g kávy.“

Nasypte zrnka do mlýnku a ponořte se do mletí kávy tak, jako Jiří & Jiří v našem video návodu výše. Než se do toho ale pustíte, ujistěte se, že máte mlýnek nastaven na správnou hrubost mletí. My meleme na středně-hrubo (hrubost podobná namleté krystalické soli), ale i s tím se dá experimentovat.

Krok 3 – propláchnout a nasadit filtr a přidat namletou kávu

Vložte kruhový filtr do sítka a ohřátou vodou ho rovnoměrně propláchněte (filtr tak hezky přilne). Vodou zároveň předehřejte AeroPress a hrnek. Sítko přišroubujte na spodní část tubusu a umístěte ho na hrneček. Je čas přidat namletou kávu (součástí balení AeroPressu je i trychtýř pro snadnější nasypání kávy do tubusu).

Krok 4 - zalít vodou

Sejměte trychtýř (pokud jste ho použili), spusťte stopky a během 10 sekund rovnoměrně nalejte vodu do tubusu až po číslo 4 (pokud máte AeroPress na váze, nalejte cca 220 ml vody, což přibližně odpovídá rysce s číslem 4). Promíchtejte kávu míchátkem a ujistěte se, že je káva nasycená vodou.

Krok 5 - vytvořte podtlak pístem čekejte

Umístěte píst do tubusu a mírně ho povytáhněte tak, aby se vytvořil podtlak a voda neodkapávala do hrnku. Čekejte, čas na stlačení pístu přijde až za cca 1 minutu a 15 vteřin. Po uběhnutí času můžete buď vytáhnout píst a kávu ještě jednou promíchat, a nebo rovnou přistoupit k pomalému stlačování.

Krok 6 - stlačit, promýt a vychutnat

Začněte píst pomalu stlačovat směrem dolů, což by vám mělo zabrat něco mezi 20 a 30 vteřinami, než dojdete na konec a uslyšíte slabé zasyčení. 

AeroPress se snadno čistí. Jednoduše odšroubujte sýtko a kávu s filtrem vytlačte do koše. Pokud se chystáte připravit další hrnek kávy, očištěte gumový píst horkou vodou a postup přípravy opakujte od začátku.

To nejlepší na konec! Nyní si můžete vychutnat hrnek sladce lahodné a plné kávy. Čím častěji budete postup opakovat, tím více si ho osvojíte a přizpůdobíte. Rozhodně se nebojte experimentovat a zkoušet další recepty. Již od roku 2008 se pravidelně koná Mistrovství světa v přípravě AeroPressu a zde se můžete inspirovat některými z vítězných receptů.

Se svým výtvorem se můžete kamarádům pochlubit na Instagramu a označit Bohemian Coffee House.


Napsat komentář

Váš komentář bude publikován hned, jak se na něj někdo od nás mrkne.