Jak připravit kávu pomocí dripperu Hario V60

Všestranný a designově elegantní dripper V60 od japonské společnosti Hario je ideálním kusem kávového příslušenství pro všechny, kteří se chtějí zdokonalit v přípravě filtrované kávy metodou "pourover". Klíčovým faktorem pro rozvinutí všech kávových chutí je pomalé zalévání. Příprava cca 350 ml kávy vám zabere asi čtyři minuty.

Co budete potřebovat:

Další volitelné příslušenství:

  • Baristická konvice od Brewisty s nastavitelnou teplotou a nebo konvice Buono V60 od společnosti Hario
  • Váha (ta naše má i stopky)
  • Stopky

Následující návod berte v potaz pro přípravu dvou hrnků. Pokud chcete připravit kávu pro větší skupinu, zapamatujte si jednoduché pravidlo, že na 1 litr horké vody potřebujete 60 g mleté kávy, a z toho odvoďte ten správný poměr dle počtu lidí.

Krok 1 – odměřit a ohřát vodu

Dejte vařit cca 500 ml vody. Na 2 hrnky budete potřebovat 350 ml vody, ale část spotřebujete ještě na promytí filtru a ohřátí dripperu s hrnekem. Pokud máte konvici s nastavitelnou teplotou, ohřejte vodu v rozmezí 85 a 94 °C. Pokud ne, nechte normální konvici po dosažení bodu varu na minutu odstát.

Krok 2 – odměřit a namlet kávu

Mezitím, co se vaří voda, pomocí odměrky, která je součástí balení dripperu Hario V60, odměřte cca 21 gramů kávy. Pokud máte váhu, zrnka můžete samozřejmě odměřit s její pomocí.

Nasypte zrnka do mlýnku, zavřete oči a užijte si následujících 20 vteřin meditace při ručním mletí. Než se do toho ale pustíte, ujistěte se, že máte mlýnek nastaven na správnou hrubost mletí, která ovlivňuje délku extrakce, jež by neměla přesáhnout 3 minuty. My meleme na středně-hrubo (hrubost podobná namleté krystalické soli), ale i s tím se dá experimentovat.

Krok 3 – propláchnout filtr a přidat namletou kávu

Nasaďte dripper Hario V60 na hrnek nebo karafu a vložte do něj rozložený papírový filtr. Ohřátou vodou rovnoměrně navlhčete filtr (propláchnutím filtr krásně přilne a zároveň se předehřeje dripper a nádoba na kávu). Vodu nechte protéct a z hrnku ji vylejte. Je čas přidat namletou kávu.

Krok 4 - předpařit kávu

Nastavte si stopky na 3 minuty a spusťe je. Nejprve jednou pomalu zalejte kávu tak, abyste ji akorát ponořili, a nechte ji 15 až 20 vteřin pracovat. Tomuto procesu se říká předpaření, v angličtině se používá slovo bloom, tj. rozkvět. Připomíná totiž téměř magický moment, kdy se voda dostane poprvé do kontaktu s kávou a začne trochu bublat, čímž se najednou uvolní aromata, která vám vykouzlí úsměv na tváři.

Krok 5 - pomalé krouživé zalévání

Zbylý čas zkuste rozložit na 2 až 3 nálevy. Krouživým pohybem pomalu zalévejte kávu po směru spirály od okraje do středu, což trvá asi 20 vterřin a dalších 40 vteřin trvá, než se káva přefiltruje. Pro rovnoměrnou extrakci se snažte, aby káva byla neustále ponořená, vodu však nemusíte dolévat až k samému okraji. Postup opakujte.

To, že jste u konce, poznáte buď tak, že proces vykonáváte na baristické váze a sledujete cílovou váhu v rozmezi 300 - 350 g, nebo že jste spotřebovali všechnu vodu. Cílové hodnoty se snažte dosáhnout v uvedeném limitu 3 minut. A když se to nepovede hned napoprvé, nevěšte hlavu. Čím častěji budete postup opakovat, tím více si ho osvojíte a přizpůdobíte.

Krok 6 - vychutnejte si svůj výtvor

Právě jste se stali oficiálními kávovými alchymisty! Sundejte dripper a vychutnejte si šálek skvělé filtrované kávy. Oproti jiným metodám by káva měla být o něco méně hořká s více výraznějšími ovocnými a květinovými nótami.

Se svým výtvorem se můžete kamarádům pochlubit na Instagramu a označit Bohemian Coffee House.


Napsat komentář

Váš komentář bude publikován hned, jak se na něj někdo od nás mrkne.