Již několik let pracujeme v severním Peru a nakupujeme speciální kávu od družstev a sdružení, se kterými jsme si vybudovali trvalé vztahy. I když značná část kvality příjezdu, kterou jsme viděli v předchozích sezónách, byla dobrá, snažili jsme se ovlivnit tuto kvalitu nebo provést vylepšení v dodavatelském řetězci, jak bychom chtěli. Ještě důležitější je, že prémie, které jsme platili za kvalitu, se zřídkakdy vrátí přímo k výrobcům, což jsme měli v předchozích letech velmi malou kontrolu.
V Peru, stejně jako v některých jiných zemích, jsou pěstitelé kávy citliví na změny na trhu a často jim chybí základní školení a motivace produkovat kávu vyšší kvality, protože prémie se často nerealizují. Z těchto důvodů jsme se rozhodli, že musíme změnit způsob, jakým nakupujeme kávu v Peru a spolupracujeme přímo s producenty, což nám umožní kontrolovat a zlepšovat stávající kvalitu a mít plnou finanční dohledatelnost. Zajištění těchto dvou faktorů by nám pomohlo platit vyšší ceny za kávu a zajistit, aby producenti dostali za kávu, kterou nám dodali, spravedlivou cenu nad tržní cenou. Abychom toho dosáhli, zřídili jsme sklad v Jaen a začali nakupovat pergamen přímo od výrobců.
Oblast Cajamarca má velký potenciál pro kvalitní kávu s ideálními podmínkami pro pěstování a skvělými odrůdami, ale kvalita se často ztrácí při sběru, zpracování a sušení, protože výrobci postrádají infrastrukturu a znalosti. Nejzranitelnějšími producenty jsou ti, kteří nejsou přidružení – ti, kteří nejsou členy družstva, sdružení nebo organizace – a představují 75 % producentů v severním Peru. Tito výrobci nemají přístup ke školením nebo prémiím za kvalitu nebo certifikace a jejich příjem je zcela závislý na tržní ceně. Místní agregátoři – kupující, který žije ve stejné oblasti – často přijdou na farmu nebo do domu producenta a koupí jejich kávu za hotové, než ji prodají, v některých případech, přímo vývozci nebo častěji jiným obchodníkům. prostředníci.
Tento posun v přístupu k získávání zdrojů nám umožní navázat dlouhodobé vztahy přímo s farmáři, zlepšit kvalitu kávy, kterou můžeme z těchto oblastí nabídnout, a zvýšit příjem domácností výrobců prostřednictvím přístupu ke kvalitním prémiím.
Tato káva je světle pražená a skvěle se hodí na alternativní přípravu kávy, ale i na espresso. Kávu Peru Elver Rioja pražíme i tmavě. Ta se hodí nejvíce na espresso a espresso nápoje s mlékem.
Země původu: Peru
Cup score : 87
Region: PERLAMAYO, HUABAL, JAEN, CAJAMARCA
Vlastník: Elver Rioja
Odrůda: Caturra, Bourbon
Zpracování: promyté (washed)
Nadmořská výška: 1900 m n. m.
Chuťový profil: kokos, červené jablko, intenzivní hoř.čokoláda, karamel, sirup, květiny